Kada odgovorite na tuzlanski fašizam tuzlanskim fašizmom... - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

petak, 22. rujna 2017.

Kada odgovorite na tuzlanski fašizam tuzlanskim fašizmom...

FOTO: Internet
Nakon višegodišnjeg optuživanja Hrvata kako Tuzlu žele nacionalno podijeliti, posebno od strane SDP-a, vječne vlasti Tuzle i BOSS-a, stranka bez ikakvog programa i cilja, stvari su se naglo promijenile. Na sreću, a na nesreću gore navedenih stranaka, i neki drugi su došli k pameti. Kao što je već dosta puta pisano za odštetu koju EP BiH uplaćuje gradu Tuzli u iznosu od 5 miliona KM za zagađenje kojima uništava živote mještana mjesnih zajednica Bukinje, Husino i Šićki Brod, od tog iznosa, navedene mjesne zajednice nemaju ni marke. Vladajući ulažu ovaj novac u obnovu zgrade kazališta, galerije, saniranje dugova kojeg su stvorili dizajući kredite kako bi mogli svake izborne godine nešto novo izmisliti i privući glasače, a i kako bi finansirali kampanju.

FOTO: Internet
Moramo spomenuti i ostale prigradske mjesne zajednice koje ni danas nemaju vodovodnu mrežu, normalnog interneta, puta, rasvjete. Nekima su ukidane i autobusne linije. Istina, nije Tuzla ukinula, ali nije radila ništa kako bi to promijenila. TE Tuzla svojim radom zagađuje tlo, zrak i vodu na navedenim područjima, a i šire. Nedaleko od naselja Divkovići u MZ Bukinje nalaze se šljakišta koja nemaju dozvolu za postojanje, a jedno koje je zatvoreno, nije propisno sanirano. Dok se mještani ovih mjesnih zajednica guše i kako im je skraćen život za deceniju ili dvije, tako su isto i djeca na udaru. Mnoge obitelji su se, radi zdravlja svoje djece, odseljavaju iz ovih područja. Prošlu zimu mjerne stanice mjerile su i 14 puta veću koncentraciju sumprodioksida (SO2), što je smrtonosno. Nikoga nije briga što je Tuzla najzagađeniji grad Europe, a u neki slučajevima zagađenija je i od Pekinga, glavnog grada Kine.


U MZ Šićki Brod redovito se održavaju sastanci savjeta mjesne zajednice i mještana. Mnogima je strpljenje pri kraju i znaju da se mirnim putem više ništa ne može promijeniti. Onda su se sjetili da bi mogli osnovati općinu Zapad. Ono što je čudno u svemu tome je činjenica da se nitko od vladajućih ne reagira na takve izjave, jer su očito svjesni situacije. I najmanja provokacija prema mještanima rezultirala bi referendumom kojeg su mještani Šićkog Broda spremni organizirati, a samim time pokrenuli bi lančanu reakciju koja bi se mogla proširiti i na ostale mjesne zajednice, posebno one koje su zapostavljene od vlasti od svršetka rata do danas. Smije li se itko usuditi reći da bi i ova inicijativa bila nacionalna podjela Tuzle?! Čekamo reakciju onih koji su napadali Hrvate sve ove godine kako žele podijeliti Tuzlu da se jave i komentiraju nezadovoljstvo ovih ljudi. Što bi rekao naš narod – Čik ako smiješ.

Fotografije: Internet