HDZ dao blagoslov za selidbu Hrvata koji žive oko budućeg šljakišta TE Tuzla za Blok 7! - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

utorak, 2. travnja 2019.

HDZ dao blagoslov za selidbu Hrvata koji žive oko budućeg šljakišta TE Tuzla za Blok 7!

FOTO: Internet 
Na dnevnom redu jučerašnje (1.4.2019.) prve redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, uz ostalo, našle su se i dvije odluke o čijem usvajanju ovisi gradnja Bloka 7 Termoelekrane Tuzla, projekta vrijednog 1, 4 milijarde KM, po mnogima najvećeg u poslijeratnoj BiH.


Nakon što je Projekt nedavno dobio „zeleno svjetlo" u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prije potvrđivanja u Domu naroda, predsjedatelj ovog doma Tomislav Martinović, zatražio je od Vlade Federacije BiH kao ovlaštenog predlagatelja odgovore na ključna pitanja koja su vezana uz projekt.

Predsjednik kluba Hrvata Ivo Tadić, izjavio je: „Naš cilj nije bio zaustaviti niti jedan proces koji otvara nova radna mjesta i donosi energetsku stabilnost. Budući da nam je europski put prevažan željeli smo dodatna objašnjenja u vezi izjava dužnosnika EU i molimo da nam se ubuduće dostave puno prije".

Nažalost, Klub Hrvata nije imao tko informirati o pogubnosti navedenog projekta za Hrvate koji žive oko mjesta budućeg šljakišta koje će se nalaziti na velikoj površini, koja će uništiti velike količine pitke vode i velike površine obradivog zemljišta. Najveće uništenje bit će za lokalno stanovništvo koje gravitira oko tog područja, a koji su mahom Hrvati. Izgradnjom šljakišta raselit će se ionako malobrojni Hrvati u Soli, a njihovo zemljište neće vrijediti ni prebijene pare. 

Do tada, tuzlanske vlasti iseljavaju korisnike kolektivnog smještaja u Mihatovićima u prigradsku MZ Solina, dodjeljujući im socijalne stanove. Za to vrijeme, Hrvati, putovnice u ruke i put Europe. Ono što nije učinjeno u ratnim vremenima, čini se u tzv. miru