Partizanska otimačina crkvene imovine i progon časnih sestara iz Tuzle - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

petak, 17. veljače 2017.

Partizanska otimačina crkvene imovine i progon časnih sestara iz Tuzle

FOTO: Internet
Vrlo je malo Tuzlaka danas koji znaju da je brdo Ilinčica dobilo ime po sv. Iliji proroku, zaštitniku Tuzle i cijele Bosne, a još manje ih zna da je na istom tom brdu Ilinčica nekad se nalazila crkvica sv. Ilije koju su partizani porušili 1946. godine. Crkvica se nalazila između današnjeg releja i muslimanskog groblja na Ilinčici, a pored nje je bio izvor čudotvorne vode na koji su hodočastili mnogi vjernici kako bi ozdravili iz svih krajeva Bosne i Posavine. Naravno zemljište na kome se nalazila crkvica sv. Ilije je takođe oteto, a u blizini se nalazi i nekoliko masovnih grobišta u kojima su partizani strijeljali brojne žrtve ubijene bez suda i dokazane krivice. Naravno tim ljudima čije kosti još počivaju tamo do dana današnjeg nisu ni obilježena grobišta, a kamoli da se dostojno ukopaju i sahrane. No doći će neka normalna vremena kad će i te duše naći smiraj i biti barem dostojno ukopane.


Uspostavom Titove Jugoslavije svuda su dokinute sve privatne škole, među kojima i škole časnih sestara i ustanove s hrvatskim predznakom. Tako je 1949. ukinut i HKD Napredak u Tuzli te oteta zgrada Hrvatskog doma.

Kloster - Zavod Kraljice sv. krunice Tuzla
Časne sestre Kćeri Božje ljubavi bile su prognane, ni krive ni dužne, tako da su morale napustiti Tuzlu, Josipovac i Breške, uz zabranu nošenja redovničkog odijela. Samostan časnih sestara na Josipovcu je izgrađen  krajem 19. stoljeća. Družba Kćeri Božje ljubavi dobila je na poklon ovo zemljište od Bosanske vlade 1885. godine. Kako je zemljište bilo zapušteno, sestre su ga iskrčile, obradile i postepeno se formirala ekonomija prozvana Josipovac. Na ekonomiji je u rujnu 1886. godine izgrađen samostan „Josipovac“ koji je materijalno pomagao Zavodu Kraljice sv. krunice u Tuzli. Tu je živjelo i radilo desetak sestara. Nedaleko od samostana formirano je i groblje časnih sestara, na kojem počiva 40 časnih sestara, sve one koje su preminule u Tuzli.

Časne sestre Kćeri Božje iz Tuzle istjerane su iz Zavoda Kraljice sv. Krunice, te iz Josipovca, u Slavinovićima kao i iz internata HKD Napredak. Časnim sestrama Kćeri Božje ljubavi komunističke vlasti su tada oteli Kloster, dvije zgrade Konvikta – s velikim dvorištem, te cjelokupno veliko imanje s kućom i školom u Breškama te golemo imanje s povećom kućom na Josipovcu. Zadnji je ostao samostan u Breškama, Emaus, gdje su sestre i kapelicu pretvorile u spavaonicu za sestre iz Tuzle, ali komunisti nisu ni to trpjeli. Opljačkali su samostan, otjerali stočno blago, a sestre prognali. O tome događaju u Breškama kazivala nam je s. Otilija Krämer, misionarka na Kosovu i s. Felicijana Silić, medicinska sestra u Bitolju.


Kloster nakon bombardiranja
Photo: iz knjige Provincija Božje Providnosti 
Družbe Kćeri Božje ljubavi - s. Caratan, s. Mutić
Sestrama je svugdje i sve oduzeto, samo im groblja nisu dirali, ostala su do danas netaknuta. Jer, komunisti su imali strah od posvećenih sestarskih posmrtnih ostataka. Katoličkoj Crkvi u Tuzli su komunističke vlasti u razdoblju od 1945. do 1954. godine otele zemljište i kuću na Trnovcu, danas zvanom Šetalište “Banja” i na Ilinčici dio zemljišta i voćnjaka.

Zatim su oteli prelijepu i veliku dvokatnu zgradu tadašnjeg Župnog stana s tavanom, podrumom i dvorištem. U toj zgradi se danas nalazi Gospodarska komora i to na samom Glavnom trgu slobode, u centru starog grada Tuzle do stare općine koja je skoro srušena. U župnu kuću, tadašnje tuzlanske komunističke vlasti uselili su Odbor AFŽ-a, zatim redakciju lista Front slobode, Invalidsko ugostiteljsko poduzeće, Odbor ratnih vojnih invalida Tuzla dok su svećenicima ostavili svega par prostorija.


Još uvijek Katoličkoj Crkvi nije vraćena njena imovina, Tuzla je još uvijek pod vlašću istih onih koji su i oteli pomenutu imovinu pa je teško povjerovati da će je isti i vratiti. No nadamo se da će Katolička Crkva svoje tražiti sudskim putem, pa možda dođu bolja i pravednija vremena te se pravdi udovolji.