Nekoliko hrvatskih naselja u Tuzli bez vode u najtoplijim danima - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

četvrtak, 17. kolovoza 2017.

Nekoliko hrvatskih naselja u Tuzli bez vode u najtoplijim danima


Tuzlanska naselja Tetima, Hrvatska Obodnica i Hrvatska Grabovica već su preko 10 dana bez vode. Ova naselja nemaju gradski vodovod iako se tuzlanska vlast već nekoliko godina hvali kako je zaustavila redukciju vode u Tuzli nakon 70 godina. Njihova izjava implicira na to da ova tri naselja nisu u Tuzli ili da lažu.

U naselju Hrvatska Obodnica, mještani su sami finansirali izgradnju vodovodne mreže. Mještani iskorištavaju jedan lokalni izvor iz koga skupljaju vodu u rezervoar i dalje se voda dostavlja vodovodnom mrežom koju su mještani sami izgradili.


Gradski vodovod dostavio je četiri kubika tehničke vode u ovo naselje, ali često i prekrše obećanje pa im se ni to ne dostavlja. Poznato je da se narod u ruralnim područjima bave zemljoradnjom i stočarstvom, pa tako mještani moraju rasporediti po nekoliko desetina litara vode za svoje potrebe i pojiti stoku tehničkom vodom, koja je vjerojatno puna bakterija.

Bitno je napomenuti da je na posljednjoj sjednici gradskog vijeća smijenjen savjet MZ Gornja Obodnica, tako da je nemoguće poslati bilo kakav zahtjev od strane MZ (MZ pravno ne postoje u Tuzli jer su im ukinuti računi i pečati i samim time nisu pravno lice).

Ista situacija je i u naselju Tetima. I oni su iskoristili lokalni izvor za napajanje svojih domova vodom, ali usred visokih temperatura i velike suše izvor je presušio.


Vodu preko deset dana također nema ni naselje Hrvatska Grabovica koja se nalazi tri kilometra od Brčanske Malte.

Zaključite sami kako žive Hrvati u Tuzli.

Izvor fotografije: Internet