Osvrt načelnika sigurnosti 115. brigade HVO "ZRINSKI" Nike Jurića povodom 27. obljetnice brigade - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

četvrtak, 9. svibnja 2019.

Osvrt načelnika sigurnosti 115. brigade HVO "ZRINSKI" Nike Jurića povodom 27. obljetnice brigade

Niko Jurić - FOTO: Arhiv 115. brigade HVO "ZRINSKI" 
27. OBLJETNICA 115. BRIGADE "ZRINSKI" HVO
Napadom JNA na selo Ravno, nastanjeno Hrvatima, 1.11.1991 počeo je rat u BiH. Poradi nepostojanja ustroja obrane Hrvati u BiH, u proljeće 1992, odnosno 8.travnja, osnivaju HVO poradi očuvanja svoje domovine Bosne i Hercegovine, za čiju su se neovisnost izjasnili na referendumu održanom 01.03.1992. 
Slijedom rečenog i na lokalitetu Tuzlanskog kraja formiraju se postrojbe HVO, bojna „Živinički sokolovi“ u mjestu Lug, općina Živinice i bojna „Propatria“ u Drijenči, kojom su prigodom „Sokolovi“ stali na crte bojišnice u Gradačcu, a pripadnici „Propatrie“ na lokalitetu planine Majevica.




Spajanjem tih dviju postrojbi 10.5.1992 formirana je 115. brigada „Zrinski“ HVO, koju su u početku sačinjavali dragovoljci sa lokaliteta općina Tuzla, Živinice, Lukavac, Banovići i Čelić, tako da su u konačnici brigadu sačinjavale 4 bojne: 

FOTO: Screenshot 
1. Propatria
2. Frankopan
3Herceg Stjepan 
i 4. Kralj Tomislav
Brigada je brojila oko 2200 pripadnika, a kroz istu je tijekom rata prošlo oko 3000 ljudi, za koju se može reći da je to bila prva postrojba Tuzlanskog kraja, brigada multietničkog karaktera, a sačinjavali su je dragovoljci koji su BiH doživljavali svojom domovinom.

Obzirom da je HVO legitimna organizacija za obranu BiH, brigada je bila pod direktnim zapovjedništvom glavnog stožera HVO, uz čiju je suglasnost brigada ušla u sastav 2. Korpusa Armije BiH, te je zajednički sa brigadama Armije BiH ostvarivala zajedničku misiju, misiju mira i slobode. 
Tijekom domovinskog rata 48 pripadnika brigade položilo je život na oltar domovine, 64 su pripadnika teško i 137 lakše ranjeno.

Pripadnici brigade svoje zadaće obavljali su na lokalitetu planine Majevice, općina Tuzla, te općina Banovići, Lukavac, Živinice i Brčko.

Misao vodilja pripadnika 115. brigade je bila „Mi smo svoji na svome, borimo se za najpravedniju stvar –za svoj dom i prijatelje našeg doma, za goli opstanak,naši motivi su iskreni, naša borba je pravedna, borimo se na naš način i pod našim oznakama.“ Naš dom su naše majke i očevi, naše supruge i djeca, naš grunt i naši običaji, naši grobovi i bogomolje, naši susjedi i prijatelji. Naš dom je BiH.
Međutim, krajem 1993. poradi razmimoilaženja stavova po pitanju obrane BiH, političkih vođa Hrvata i Bošnjaka, dvije partnerske i nerazdvojne snage obrane BiH, ArBiH i HVO , u dolini Neretve i srednje Bosne dolaze u učestale sukobe.
Dana 14.12.1993, predsjedništvo BiH donosi odluku kojom bi 115. brigada trebala postati manevarska brigada ArBiH, te su 29.12.1993. uslijedile zapovjedi komandanta Armije i komandanta 2. Korpusa o provođenju rečene odluke.



FOTO: Arhiv 115. brigade HVO "ZRINSKI" 
Poradi nepostojanja nikakve obrambene i vojne svrsishodnosti rečene Uredbe, već bi ista bila korištena samo u političke svrhe, zapovjedništvo 115. brigade Zrinski nije istu moglo prihvatiti, nego je reklo odlučno “NE“, jer je ratni put, koji je bio čist kao suza, započeo pod oznakama HVO i sa tim oznakama će se taj put i završiti, te je uz suglasnost političkog rukovodstva HZ Soli brigada završila svoj ratni put 10.1.1994, ne dovodeći u pitanje ljudske živote, materijalna dobra kao ni postignute zajedničke ciljeve sa pripadnicima ArBiH.

Treba istaći da ustrojavanje, djelovanje i prestanak funkcioniranja brigade, nije bio stihijski, nego planski kao potreba jednog trenutka i interesa Hrvatskog naroda. Zajedno sa pripadnicima ArBiH dat je veliki doprinos u obrani ljudskih života i materijalnih dobara, građana Tuzlanske regije, bratimljenje sa 1. Tuzlanskom brigadom, a za rad brigade dobiveno je i priznanje komandanta ArBiH.
Pripadnici brigade pokazali su politički i vojno najodgovornijim ljudima, da su pregovori bolji od sukoba, stradavanja ljudi i uništavanja materijalnih dobara.