14. rujna 1993. Uzdol (Prozor) – više od 70% ubijenih u pokolju tzv. Armije BiH bile su žene i djevojčice - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

subota, 14. rujna 2019.

14. rujna 1993. Uzdol (Prozor) – više od 70% ubijenih u pokolju tzv. Armije BiH bile su žene i djevojčice

FOTO: Screenshot 
Hrvatska i svjetska javnost jako malo zna o zločinima Armije BiH nad Hrvatima, koji su bili višestruko brojniji nego zločini HVO-a. Jedan od njih je strašnji pokolj u Uzdolu, u blizini Prozora. Najmlađe žrtve pokolja Armije BiH u Uzdolu bili su djeca: Stjepan Zelić (10) i njegova sestra Marija Zelić (13) koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. Ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12).


Najstarija ubijena osoba je baka Luca Zelenika koja je imala je 87 godina.

Između 29 ubijenih civila je čak 21 osoba bila ženskog spola, od kojih dvoje djevojčica.

Hrvatska i svjetska javnost jako malo zna o zločinima Armije BiH nad Hrvatima, koji su bili višestruko brojniji nego zločini HVO-a. Samo u dolini Neretve počinjeno je više zločina nad Hrvatima, nego ukupno na drugoj strani. Haški sud i mediji su godinama stvarali drugačiji dojam od ratne stvarnosti u cilju političke stigmatizacije Hrvata i Hrvatske, a amnestije Bošnjaka i Armije BiH čiji su zločini i etničko čišćenje višetruko veći od onih koje je počinio HVO.

Na današnji dan  14. rujna 1993. pripadnici “Prozorskog bataljuna”, uz sudjelovanje još nekoliko postrojbi Armije BiH u ranim jutarnjim satima upadaju u hrvatsko selo Uzdol i pri tome počinili nezapamćen zločin. Ubijaju i masakriraju sve što su stigli. Pljačkaju i pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset godina, ali i djecu od samo desetak godina.


U svom krvavom piru ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Iako je svima poznato tko je sudjelovao u ovome zločinu i tko je predvodio napad na Uzdol, Haški sud oslobodio je zapovjedne odgovornosti generala Armije BiH Sefera Halilovića.  Potpuno suprotno presudama Haškog suda generalu Praljku i drugim hrvatskim zapovjednicima.

Za ovakav odnos prema uzdolskim žrtvama krivi su i hrvatski političari, koji godinama šute. Ne zanima ih Uzdol ni ono što se tada dogodilo, niti im je u interesu da se počinitelji kazne.

Izvor: narod.hr