Jesu li svi Hrvati na svijetu jednaki i što o tom misle na HRT-u?! - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

nedjelja, 3. siječnja 2021.

Jesu li svi Hrvati na svijetu jednaki i što o tom misle na HRT-u?!

 

Mate Mijić, jedan komentator iz Hrvatske, drži da su svi Hrvati integralni dio jedinstvene nacije „za razliku o nekih“ koji to razbijaju. Pri tom drži da je 32. minuta Dnevnika HRT posvećena tragediji u Posušju sasvim korektna: „Događaj se zbio u inozemstvu“ i „minuta svakako nije važna“. Da je osam tinejdžera, hrvatskih državljana, poginulo recimo na ekskurziji u Češkoj, sumnjam da bi na Dnevniku bili tek u 32. minuti. I ako je na RTRS i tucetu bošnjačkih medija tragedija iz Posušja prepoznata upravo kao tragedija a ne „vijest iz susjedstva“ onda ne znam kojim se standardima rukovodi HRT. 

Tvrtko Milović

 Za razliku od Mijića koji u pristupu HRT-a ne vidi nikakav problematičan obrazac, ja držim da se upravo u tome očitava propast hrvatskog integrizma – u Hrvatskoj. 


 Evo kako to funkcionira u BiH: 
- Kad izbije rat u Hrvatskoj svi idu dobrovoljno braniti Hrvatsku 
- Kad treba skupljati humanitarnu pomoć, svi daju koliko imaju 
- Svaki uspjeh ili tugu Hrvatske Hrvati iz BiH proživljavaju kao svoj 
- Kad je obilježavanje obljetnice pada Vukovara Hrvati iz BiH hodočaste u Vukovar itd 

Prelaskom granice razina hrvatskog integrizma dramatično opada: 
- Rat u BiH je prekompliciran da bi ga shvatili i prebrutalan da bi sudjelovali 
- Nesreće koje zadese BH Hrvate su nesreće u inozemstvu 
- Hrvati iz BiH samo zauzimaju mjesto na plažama i ništa ne kupuju 
- Zar je bilo zločina nad Hrvatima u BiH?! Nikad čuli za Buhine Kuće, Trusinu, Križančevo selo... 

 Sedam godina sam živio u Hrvatskoj. Kada bih spomenuo BiH u bilo kojem kontekstu sugovornici bi samo počeli „gledati kroz mene“. Kada sam prije par godina vidio da u jednom kvizu pet natjecatelja ne zna nabrojati ukupno tri grada iz BiH, nisam se začudio. Hrvatski mediji temama iz BiH i danas pristupaju zapanjujuće površno, ili ih u potpunosti izbjegavaju. Hrvatsku javnost ne zanima ni BiH ni Hrvati u njoj. 

 Činjenica da hrvatski premijer i Predsjednik razumiju odnose u BiH i da aktivno politički djeluju u smjeru poboljšanja položaja Hrvata u BiH velika je promjena. Na žalost, to nije posljedica povećanog interesa hrvatske javnosti za BiH i Hrvate, nego personalnog zanimanja za politiku. Dakle, odgovor Mijiću bi bio da HRT dosljedno opstruira hrvatski integrizam kao dio podilaženja hrvatskoj javnosti. Hrvatski integrizam treba graditi u Hrvatskoj, jer on je u BiH završen još 1991. Što se tiče Hrvata u BiH, njima preostaje da gledaju HRT i naivno vjeruju da su važni nekome preko granice. Možda jedan dan netko vidi njihove tragedije, obilježi njihova stradanja.

JESU LI SVI HRVATI NA SVIJETU JEDNAKI I ŠTO O TOM MISLE NA HRT?! Mate Mijić, jedan komentator iz Hrvatske, drži da su...

Posted by Tvrtko Milović on Sunday, 3 January 2021